Rogal z nadzieniem z białego maku i bakalii, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. W Cukierni FAWOR SPC wypiekamy je codzinnie i oferujemy z dostawą do domu oraz sklepach stacjonarnych. Nasze rogale posiadają certyfikat uzyskania prawa do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem Unii Europejskiej.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna 2044 kJ / 488 kcal; tłuszcz 24 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,9 g; węglowodany 56 g w tym cukry 28 g; błonnik 4,2 g; białko 10 g; sól 0,27 g
ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO
Składniki:
Mąka pszenna, cukier, margaryna [oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, lecytyny; sól, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: karoteny], masa jajowa, mak biały (14%), pomada wodna (cukier, syrop glukozowy, woda), mleko, woda, orzeszki ziemne, rodzynki, drożdże, czereśnie w syropie (cukier, czereśnia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), skórka pomarańczowa kandyzowana (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas askorbinowy), syrop glukozowy, aromaty, sól.
Zawiera gluten. Może dodatkowo zawierać zboża żyta, jęczmienia, orkiszu; soję, migdały, orzechy laskowe i włoskie, orzechy nerkowca, nasiona sezamu i produkty pochodne.